Zelfvertrouwen en faalangst

Je ziet het lang niet altijd aan de buitenkant, maar veel mensen hebben weinig zelfvertrouwen. Ze durven geen grenzen te stellen, waardoor ze overal maar 'ja' op zeggen en hierdoor teveel hooi op hun vork nemen. De gevolgen zijn overbelasting en onvrede. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, heb je meestal moeite om je mening te uiten, uit angst voor negatieve reacties of afwijzing van anderen. Door voortdurend bezig te zijn met anderen, kom je niet meer aan jezelf toe.

Daarnaast hebben veel mensen last van faalangst. Vaak zijn ze perfectionistisch ingesteld en leggen ze de lat zo hoog, dat ze zichzelf enorm overvragen, met oververmoeidheid of uitputting als gevolg. Faalangst kan echter ook leiden tot vermijding om iets aan te pakken uit angst voor mislukking. Als je last hebt van faalangst, belemmert je dat om te genieten van je studie, werk of andere bezigheden.

Als mens kom je regelmatig voor dilemma’s te staan. Dan moet je keuzes maken. Hoewel iedereen graag de juiste keuzes maakt, is het niet altijd voorspelbaar hoe ze uitpakken. Dit kan leiden tot oeverloos wikken en wegen, waardoor je beslissingen uitstelt. Uiteraard leidt dit uitstelgedrag tot onvrede over jezelf en soms raakt de omgeving geïrriteerd als zij een beslissing van je verwachten.

Voor wie is coaching in zelfvertrouwen en faalangst geschikt?

Coaching in zelfvertrouwen en faalangst kan je helpen als je:

  • last hebt van gebrek aan assertiviteit /zelfvertrouwen: je durft niet te doen wat je echt wilt, je durft je mening niet te uiten, je maakt je zorgen over hoe anderen over je denken of je durft geen nee te zeggen
  • last hebt van faalangst
  • het idee hebt dat je persoonlijke ontwikkeling stagneert en je je niet vooruit komt
  • dillema's hebt waar je niet uitkomt
  • last hebt van oververmoeidheid, gebrek aan energie en vitaliteit.

Werkwijze bij coaching in zelfvertrouwen en faalangst

We beginnen om samen te kijken wat je wilt bereiken en waarom je dat zo graag wilt. Daarna onderzoeken we wat jou onzeker en faalangstig maakt of waarom jij geen nee durft te zeggen of geen keuzes durft te maken bij dilemma’s. Vaak heeft dit te maken met allerlei negatieve overtuigingen over jezelf en/of anderen.

Samen met mij ga je onderzoeken of jouw negatieve gedachten en overtuigingen wel kloppen. Tijdens dit proces leer je veel realistischer tegen jezelf, anderen en verschillende situaties aan te kijken. Vervolgens gaan we samen het geleerde toepassen, bijvoorbeeld in een rollenspel. Zo kan je in een veilige omgeving oefenen. Daarna kies je oefeningen die je in de praktijk wilt toepassen. Dit gaan we grondig bespreken, zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan. Ook worden de oefeningen geëvalueerd, om te kijken wat er wel en niet is gelukt, waardoor dat kwam en om te zien of er eventueel iets moet worden veranderd in jouw aanpak.

Het resultaat van mijn coaching

Door toename van assertiviteit, je mening durven te uiten, keuzes durven te maken, eisen bij te stellen waardoor je faalangst afneemt, neemt ook je zelfvertrouwen toe en ga je meer persoonlijke vrijheid ervaren. Hierdoor krijg je meer energie en ga jij je fitter, vrolijker en gelukkiger voelen.

Duur van dit coaching traject

Nadat je je bij mij hebt aangemeld, starten we met een intakegesprek om samen helder te krijgen wat precies je vraag is. Dit gesprek duurt 45 - 60 minuten. Hierna start het coaching traject. De duur daarvan is afhankelijk van je hulpvraag.