Terug naar de blog

In chaos leven, "Een niks aan de hand situatie?" (deel 2).


Mijn vorige blog "In chaos leven. Een niks aan de hand situatie?" ging over mensen die niet kunnen opruimen en wat de impact daarvan op hen is. Maar als iemand die niet kan opruimen met een partner en/of kinderen leeft dan heeft dat uiteraard ook effect op hen, zowel op het gezinsleven als ook op hun sociale contacten.
Daarom wil ik in deze blog aandacht besteden aan de gevolgen van een leven in chaos voor partners, kinderen en sociale contacten. 

Hoe ziet een leven in chaos voor een gezin eruit? 
Ook partner en kinderen kunnen hun spullen niet vinden, wat tot irritaties en prikkelbaarheid leidt. Zeker in de ochtend als iedereen op tijd de deur uit moet voor werk of school wordt er veel over en weer gemopperd. Partners roepen dat er nu echt iets moet veranderen en degene die niet kan opruimen begint vanuit onmacht en frustraties terug te mopperen. 
Partners houden uiteindelijk hun mond en vanuit onderliggende onvrede kan er emotionele afstand ontstaan, waardoor andere belangrijke onderwerpen ook niet meer ter sprake komen. Er ontstaat dan een schrijnende situatie dat partners bij elkaar zijn en gelijkertijd ook niet.  
  
Kinderen hebben een opgeruimde en ordelijke omgeving nodig, want dit geeft hen rust en overzicht. In een huis met rommel en chaos krijgen zij dat niet. Zij voelen zich vaak boos doordat hun leefomgeving niet gezellig is. Doordat het vermoeiend is om steeds naar spullen te zoeken raken zij geirriteerd en prikkelbaar. Door alle spullen om hen heen raken zij snel afgeleid wat tot problemen kan leiden, bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk, waardoor de schoolprestaties kunnen afnemen. 
 

Wat is het effect van een leven in chaos op sociale contacten? 
Mensen die in rommel en chaos leven schamen zich vaak voor hun omgeving en houden daarom vaak sociale contacten af. Vrienden en kennissen worden minder vaak of niet meer uitgenodigd omdat het in huis niet gezellig is of omdat anderen er grapjes of nare opmerkingen over maken.
Ook kinderen ervaren vaak schaamte voor hun omgeving en reageren hier verschillend op. Het ene kind neemt geen vriendjes of vriendinnetjes mee en gaat liever alleen spelen wat tot een isolement kan leiden. Het andere kind gaat liever bij anderen spelen, omdat daar meer ruimte is. Steeds bij anderen spelen kan ook een manier zijn om geen nare opmerkingen over zijn eigen leefomgeving te horen. 

Dit is een globale beschrijving wat het effect van leven in chaos op partners, kinderen en sociale contacten kan hebben. 


Ben je een partner, een zoon/dochter, een familielid of een goede vriend/vriendin van iemand die niet kan opruimen? Je zou met hem/haar het gesprek eens aan kunnen gaan naar aanleiding van mijn blogs hierover. 
Of ben jij iemand die niet kan opruimen? En herken jij wat er in deze blogs beschreven wordt en wil je hier hulp bij? Dan kun je bij mij terecht. In mijn praktijk kun je de vaardigheden van opruimen stapsgewijs aanleren.     

Voor meer informatie of aanmelding kun je mij bellen of mailen.