Terug naar de blog

In chaos leven. "Een niks aan de hand situatie?" (deel 1)

Wat is chaos?

Chaos is een situatie waarin alles door elkaar ligt. Er is wanorde, warboel en troep. 
Wie kent dit niet? Dat je in drukke perioden niet alles volgens plan kunt doen en andere prangende zaken prioriteit moet geven en geen tijd hebt voor opruimen? En hoe fijn het is als al die dringende zaken afgehandeld zijn en je aan de slag kan gaan met het wegwerken van de opgestapelde vaat, was en rondslingerende rommel waardoor je weer ruimte hebt om overal bij te kunnen en om schoon te maken? En het voldane gevoel als dit klaar is? Appeltje eitje, even doorbijten en klaar is Kees.   

Maar ... er zijn ook veel mensen die de vaardigheid, want dat is het, van opruimen niet verstaan. Deze mensen raken ontmoedigd door adviezen van anderen dat je het gewoon moet doen. 'Makkelijk gezegd' denken zij dan en houden wijselijk hun mond, gaan mee in grapjes of maken er zelf grappen over.   

Wat gebeurt er als je in chaos leeft? 

Als je dit wilt weten neem dan echt even de tijd om bij de volgende vragen stil te staan. Kijk eens rond in je huis, waar alles door elkaar ligt. Wat ligt er allemaal? Wat gaat er dan door je heen? Geeft het je een gevoel van ruimte? Heb je overzicht? Kun je overal gemakkelijk bij? Kun je in deze situatie alles vinden? Wordt je er blij van? Kun je uitrusten in deze omgeving? Wat voor gevoel krijg je over jezelf?

Dit zijn de eerste vragen die ik in het coachingstraject stel. Ik hoor nooit dat het prettig is om in chaos te leven. Integendeel. Mensen hebben er last van. Het belemmert hen vrij rond te lopen in huis of zomaar even op de bank te gaan zitten zonder eerst van alles weg te moeten halen. Ze eten niet meer aan tafel omdat die vol ligt met spullen, dus gaan ze ergens eten waar nog plek vrij is, met het bord op schoot.   
Zij ervaren gebrek aan ruimte, zowel in hun leefomgeving als ook in hun hoofd, want steeds horen ze een kritisch stemmetje die hen aanspoort dat ze moeten opruimen, dat het een puinhoop is en ze er eindelijk iets aan moeten doen. De meesten ervaren hierbij ook gevoelens van minderwaardigheid.  

Wat doet het leven in chaos met je energie level?

Mensen die voortdurend in chaos leven hebben vaak last van: 
- vermoeidheid
- gebrek aan overzicht
- slechte concentratie
- prikkelbaarheid
- afgenomen eigen waarde 
- onderliggende somberheid 
Deze klachten zijn ook wel te begrijpen. Als je steeds spullen moet zoeken voordat je aan iets kan beginnen of afmaken raak je gefrustreerd en prikkelbaar. Het alsmaar zoeken is een enorme energievreter en maakt moe. Door de rommel om je heen krijg je ook veel prikkels binnen, waardoor je ongemerkt afgeleid raakt. Daarnaast hebben mensen die in chaos leven sowieso al concentratieproblemen en verlies van energie en al die prikkels om je heen maakt het er niet beter op. Dit bevordert niet het gevoel van eigen waarde en geeft vaak gevoelens van somberheid die verborgen worden gehouden.   

Dit is in een note dop wat leven in chaos met je doet. Aangezien er nog veel meer over te schrijven valt, want de gevolgen van leven in chaos zijn groot, zal ik er hier in mijn volgende blog op doorgaan. Dan zal ik mij richten op de gevolgen die het heeft op relaties, sociale contacten en maatschappelijk functioneren. Zo zie je maar, het is in wezen een groot probleem. 

Het is vervelend als je niet behept bent met een natuurlijke gave van opruimen. Maar is er een manier om het wel te leren. Het is een vaardigheid en vaardigheden kun je leren. Maak jezelf niet wijs dat je een hopeloos geval bent. 

Mocht je verandering in je leven willen aanbrengen dan kun je contact met mij opnemen. Ik ben gespecialiseerd in het aanleren van de vaardigheden die voor het plannen en structureren nodig zijn. Hierin heb ik veel ervaring opgedaan toen ik in een Centrum voor ADHD bij Volwassenen werkte. Die coaching gaf echt resultaat. Het is een geschikte methode voor iedereen, dus ook als je geen ADHD hebt. 
De methode wordt als uitgangspunt genomen en van daaruit kijk ik met jou hoe jij je eigen stijl kan ontwikkelen, want dan hou je het opruimen beter vol. Je gaat grip krijgen op je zelf en je leefomgeving en je begrijpt wel wat dat met je gevoel van eigenwaarde en stemming zal doen.   
Als je meer informatie wilt, dan kun je of mij bellen of mijn vervolg blogs afwachten.